Veel Gestelde Vragen

Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten een concentratiesport. Er bestaan handbogen en kruisbogen. Handbogen zijn er in verschillende soorten: Longbow - een vrij lange, grote boog zonder vizier en andere extra's. Barebow - een "gewone" boog zoals de recurve maar dan zonder extra's als vizier en stabilisatoren. Recurveboog - een "gewone" boog waarbij de latten van de boog in ongespannen toestand naar voren zijn gekruld, daarnaast kan een recurveboog een vizier en stabilisatoren bevatten. Compoundboog - een "hightech" boog met katrollen zodat de pees bij geringere booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt, waardoor de kracht die nodig is bij het richten tot 75% lager is dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken. De laatste twee typen bestaan meestal uit een stijf middenstuk waarop de flexibele booglatten (werparmen) worden gemonteerd. Op het middenstuk kunnen naast de handgreep eventueel accessoires als een vizier en stabilisatoren worden geplaatst, ook afhankelijk van de te schieten discipline.
Handboogschieten kan je doen bij 1 van de 238 verenigingen in Nederland. Meestal is er wel een vereniging in de buurt. Verenigingen bieden vaak meerdere soorten boogschieten aan, indoor of outdoor, veld of 3D etc. Veel verenigingen zijn ook geschikt voor minder valide sporters
In een paar lessen kan je al aardig met een handboog om leren gaan. Om het goed te leren moet je wel regelmatig trainen en aan wedstrijden meedoen. Onze vereniging heeft regelmatig kennismakingscursussen. Die worden gegeven door trainers die door de bond (NHB) zijn opgeleid.
Je kan kijken op de site http://www.handboogsport.nl. Als je zoekt op jouw woonplaats zoekt komen er vanzelf verenigingen tevoorschijn, met alle gegevens.
Bij veel verenigingen kan je gewoon een keer langs gaan op een clubavond of trainingsavond of -dag. Dan is er een trainer die je de basis uitlegt. Dat kost meestal niets. Na 1 of 2 keer weet je dan waarschijnlijk hoe leuk het is!
Voor onze vereniging kun je aan links-bovenkant op 'Lid worden' klikken om bij de juiste gegevens te komen. De meeste verenigingen hebben een eigen website. Daar vind je de gegevens zodat je je kan aanmelden als lid. Of je gaat langs bij het clubhuis. Als je het niet kan vinden kan je ook altijd contact opnemen met de bond. Zij kunnen je ook verder helpen.
Als je lid wordt van een vereniging, betaal je contributie. Dit verschilt per vereniging, maar reken op zo'n 240 euro per jaar voor volwassenen. Hiermee ben je ook automatisch lid van de bond. Materiaal hoef je niet gelijk aan te schaffen, het is meestal te lenen/huren bij de vereniging. Een goede complete set om te kunnen schieten heb je al vanaf € 400, maar er zijn ook hele goedkope sets van rond de € 60 te vinden.
Handboogschieten is in de eerste plaats een individuele sport, die je in gezellige verenigingen beoefent. Het vraagt concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie. Je probeert jezelf continu te verbeteren, je techniek en daardoor (als het goed is) ook je scores. Daarnaast kan je je vaardigheid meten met andere schutters via competities en wedstrijden. Het is dus een sport die je altijd kan doen, in je eentje of met meerderen. Het is tevens een sport die door jong en oud en door valide en minder valide mensen te beoefenen is. Er zijn meerdere disciplines en type bogen, van traditioneel tot high-tech, zodat er voor iedereen wel een vorm is die aanspreekt.
Zeker, de handboogsport is rijk aan wedstrijden. Die zijn er in verschillende disciplines: 25meter 1 pijl: Je schiet 25 keer 1 pijl op 25 meter. Indoor: Je schiet 30 pijlen, in series van 3, op 18 meter. Shortmetric: Er wordt op 50 en 30 meter geschoten, per afstand 36 pijlen in series van 3. Outdoor (ook wel een FITA-wedstrijd genoemd): Dames en jeugd schieten op 30, 50, 60 en 70 meter; heren schieten op 30, 50, 70 en 90 meter. Per afstand worden 36 pijlen in series van 6. Er worden ook jeugd-FITA's georganiseerd met andere afstanden: 60, 40 en 30 meter. Veld: Je schiet een parkoers van 24 doelen op verschillende afstanden, waarbij de helft onbekende afstanden is en de helft bekende afstanden. Animalronde: Deze doelen zijn meestal gemaakt in de vorm van een afbeelding van een dier op een blazoen. De doelen staan verspreid in bijvoorbeeld een bos of veld over een te lopen route. 3D-ronde: Er wordt op 3-dimensionale dieren (van kunststof of andere materialen) geschoten. Meestal zijn er 32 doelen. Cloutschieten: Er wordt geschoten op een "clout" (een cirkel op de grond met een paal in het midden), waarbij afstanden tot 165 meter worden geschoten. Er wordt met een hoek van ongeveer 40 graden in de lucht geschoten, zodat de pijl de grote afstand kan overbruggen. Ski-arc: De biathlon, maar dan met pijl en boog. Runarchery: Dit is een combinatie van hardlopen en handboogschieten. Naast verschillende disciplines zijn er ook allerlei niveaus van wedstrijden: clubkampioenschappen, regio en rayon competities, NK's, en internationale wedstrijden.
Handboogsport is een Olympische Sport. Nederlandse sporters hebben in Londen 2012 nog erg goed gepresteerd ook! Nederland heeft 3 gemengde (heren en dames) nationale teams onder leiding van bondscoaches en een technisch directeur. Er is een team aangepaste sporters, een Jong Oranje en een Oranje team. In totaal zijn dit zo'n 25 sporters.
(Volg onze link naar 'Geschiedenis' in vereniging) Bijzonder aan deze sport is, dat het heel vroeger (en in sommige landen nog steeds) een manier was om te overleven. Door te jagen met pijl en boog had je 's avonds weer te eten. Pas sinds het ontstaan van de Olympische Spelen wordt handboogschieten ook gezien als een sport.
Wanneer een voormalig lid terug keert bij de vereniging is een KMC niet verplicht (uitgaande dat deze wel een keer eerder is afgerond). Ook bij de NHB zal het oorspronkelijk afgegeven nummer (persoonsgebonden) opnieuw worden toegepast.